Sider

mandag 18. august 2008

Hilsen fra Lofoten

Nå befinner jeg meg på Værøy i Lofoten. Det er her jeg vokste opp. En av de første dagene ordnet min far med en biltur opp på et av fjellene. Håen som er ca 430 m.o.h Det går asfaltert bilveg opp og den kan vel regnes som Norges trollstige nr. 2. Svingete og bratt.

Fra topen kan har man en fantastisk utsikt mot Mosken og Lofoten.
Værøy er den nest ytterste øya i Lofoten. Bare Røst ligger utenfor. Her er på sommeren 2 fergeanløp i døgnet. Man kan også ta helikopter fra Bodø 2 ganger daglig. det tar 17-18 minutter.

Værøy har ca 750 fastboende innbyggere. Folketallet fikk veldig ned for noen år siden. Største telling var en gang på 60-tallet da man tellte ca 1600 inbyggere. Næringsgrunnlaget er fiske og eksport.

Måstad: i fraflytta bygd uten vegforbinndelse. Her var i gamledager et større samfunn. Men folket slt under karrige forhold. de siste fastboende i Måstad måtte gi slipp pga alderdom på slutten av 70-tallet. Mennene drev fiske og konene tok seg av hjemmene, samt hentet lundefugl ned fra fjellet.

Værøy er kjent for å ha en helt spesiell måte å fange ørn på. Rundt om på øya ligger flere ørnefangerhull. Man satt da ned i et hull bygd av stein med en liten åpning. På bildet vises hånden ut fra hullet. man la ut agn / åte i en snor et stykke fra hullet. Når ørna satte seg dro man forsiktig agnet mot hullet. Når agnet var så nært at man kunne gripe ørna rundt føttene, tok man tak og dro ørna inn i hullet.

(Stakkars fugl.....)

Til slutt. Siden det er min 44 års dag i dag. Et bilde tatt av min bror med mobilcamra. Bildet er tatt fra terassen hans. Vakkert er det...

Han en fin uke. Og TUUUUUUUUSEN takk for komentarer i inleggene mine. I LOVE YOU!!

6 kommentarer:

Drømmefangeren sa...

For en flott natur... nydelige bilder

Bak en Sky sa...

Så fine bilder!!!!

Minmill sa...

Hei

En stund siden jeg har vært på bloggrunde nå. Du viser mange fine bilder av interiør. Liker også Riviera Maison.

Jeg har en venninne som har kjøpt seg hus i Lofoten. Hun er der fra. Jeg har aldri vært der, men en gang når ungene blir større har jeg lyst til å dra nordover, bl. a til Lofoten. Det ser herlig ut.

Klem fra Minmill

Anonym sa...

Ville bare få takke for den koselige gaven jeg fikk i gavealongen. Den ble jeg veldig glad for! Ellie

Helen sa...

Et nydelig sted - håper jeg får dra dit og se det en dag.
Fine bilder.
Gratulerer med dagen! :)Vinglassbildet var også fint og romantisk .
God helg!

Inger-55 sa...

Gratulerer med vel overstått! For en nydelig natur dere har der oppe. Var på rundtur på Værøy for noen år siden sammen med noen kolleger. Vi syntes det var så vakkert at vi gikk ut av bilen og sang "Og eg veit meg ett land", i striregn og kuling. Plutselig kom det ut to menn fra ett hus og så forskrekket på oss.... Og hvis vi ville kunne vi gjerne komme inn til dem og få Fårikål!
Haha.....
Ønsker deg en flott lørdagskveld!